Видове ендопротезиране на стави и фрактури

Всички искаме да живеем здравословно.

Всички искаме да живеем здравословно. Правим всичко възможно да се храним здравословно, спортуваме и се грижим за себе си. Въпреки това може да се сблъскаме със здравословни проблеми, като един от основните е свързан със ставите. Мястото, където две кости контактуват помежду си и осъществяват движение една спрямо друга, се нарича става. Ставата ни дава способността да се движим. Възможността да се движим е от решаващо значение за оцеляването ни. По този начин, ние се грижим за нашите собствени биологични нужди като храна, самосъхранение и чифтосване. Ставите могат внезапно или постепенно да се влошат поради злополуки, стареене, заболявания или просто износване.

В много случаи могат да помогнат протезите или изкуствените стави, известни още като ЕНДОПРОТЕЗИ. СМЯНАТА НА СТАВИТЕ, подобрява качеството на живот на пациентите и цялостната мобилност. Има различни видове смяна на ставите. В тази статия ще обсъдим подробно основните видове смяна на стави и фрактури.

- Смяна на тазобедрена става - По време на този вид СМЯНА НА ТАЗОБЕДРЕНА СТАВА (известен като ендопротеза на тазобедрена става), хирургът премахва увредените участъци на тазобедрената става на пациента и ги замества с части от метал, керамика и много твърда пластмаса, за да облекчи болката и да подобри подвижността. Това се прави главно, когато пациентът не може да извършва ежедневната си дейност. Най-честата причина за този вид операция е артритът.

-  Смяна на колянна става – това е най-често срещаната смяна на стави, известна като ендопротеза на колянна става, която включва отстраняване на увредена кост и хрущял от бедрената кост, пищяла и капачката на коляното и заместването им с изкуствена става. Този вид СМЯНА НА КОЛЯННА СТАВА се извършва основно за облекчаване на болката и възстановяване на функцията при тежко болни коленни стави. Вашият ортопед ще прецени и избере техниката за смяна на колянната става в зависимост от възрастта ви, теглото ви, нивото на активност, която имате, размера и формата на коляното и като цяло ще се съобрази с вашето общо здравословно състояние.

-  Износването на ставите – най-често се дължи и е известно като остеоартрит. Остеоартритът се случва, когато ставният хрущял (еластична, здрава тъкан, която облекчава триенето в ставите), се износва с течение на времето. Това РАЗРУШАВАНЕ ИЛИ ИЗНОСВАНЕ НА СТАВИТЕ може да засегне всяка става, но най-често засяга коленните и тазобедрените стави и по-малко останалите стави в човешкия организъм. Увреждането на ставите може да се избегне, като останете активни и поддържате здравословно тегло или предприемете навременно лечение при вашия ортопед. Някои лечения, като физиотерапията могат да забавят прогресията.

-  Фрактура - Всички знаем какво са ФРАКТУРИТЕ, нали! Това е счупване на костта, която изисква незабавна медицинска помощ от ортопед-травматолог. Фрактурата може да се получи поради травма или нараняване. В такъв случай потърсете най-близката спешна помощ в болница. Вашият ортопед ще ви прегледа, за да оцени цялостното Ви състояние; това се прави главно чрез рентгенова снимка, която показва дали костта е непокътната или счупена. Обикновено лечението включва следното: 

  • имобилизация с гипсова превръзка – гипсовата превръзка е нещо, което всички сме виждали. Повечето кости зарастват сами. Гипсът помага да задържи счупената кост на едно място, за да заздравее тя правилно;
  • външна фиксация – при този вид лечение, ортопедът, който ще направи операцията, поставя метални ортези или винтове в счупената кост, които държат костта в правилна позиция, докато зарастне.

Заключение

По-горе обсъдихме подробно основните видове смяна на ставите, като се има в предвид, че най-добрият начин е да се грижим правилно за себе си. Спортувайте редовно и се хранете балансирано. Движете се колкото може повече. Ако все пак усетите някаква болка, свържете се с ортопед-травматолог възможно най-скоро.

 

 

ЕНДОПРОТЕЗА, СМЯНА НА СТАВИ

СМЯНА НА КОЛЯННА СТАВА

СЧУПВАНЕ НА СТАВИ

ФРАКТУРИ